NIEUWSBRIEF 02-02-2025

 

 

Editoriaal:

 

De afgelopen dagen waren getekend door twee zaken: de vliegramp aan de Potomac river in Washington DC, en de laatste eindjes bij onze federale regeringsonderhandeling onder het motto ‘erop of eronder’.

 

Collega Bob liet me weten dat hij in 1957 aan de Potomac stond… Ikzelf was er vorig jaar nog. Een Blackhawk-helikopter van het Amerikaanse leger botste in volle vlucht boven de hoofdstad tegen een passagiersvliegtuig van American Airlines. Er is geen hoop meer voor de 67 inzittenden van beide toestellen. De nieuwe president hoefde blijkbaar geen onderzoek af te wachten en wist meteen dat de oorzaak lag bij het voortrekken van incompetent personeel door een inclusief aanwervingsbeleid door de vorige administratie. Een beetje terughoudendheid was misschien gepast geweest: een menselijke fout, een misverstand, vermoeidheid, onder bemanning van de luchtverkeersleiding… misschien een combinatie van oorzaken, maar in een dergelijk complex luchtverkeer kan het soms ernstig fout gaan. Dit soort rampen zijn uiteindelijk zeer uitzonderlijk, maar het is niet de eerste keer, en het zal erg genoeg ook niet de laatste keer zijn.

 

Omdat de verwarming op kasteel Hertoginnedal stuk was, trokken de regeringsonderhandelaars zich voor de eindspurt terug in de Koninklijke Militaire School, waar ze zich blijkens de vele foto’s en selfies kostelijk hebben geamuseerd met veldbedjes en sabels.

 

We konden zaterdagochtend al even de hand leggen op het regeerakkoord, en zagen dat er aandacht is voor de beveiliging van kritieke infrastructuur, luchtverdediging voor de haven, het beruchte ‘derde fregat’, en een stijgend defensiebudget naar 2% in 2029 en 2,5% in 2034 (dat laatste is uiteraard niet het probleem van deze nieuwe regering). Als we kritisch kijken naar de inkomstenzijde van onze begroting dan hebben we wel onze reserves bij de effectieve haalbaarheid en de uitwerking in de praktijk. In een volgend editoriaal gaan we dieper in op de engagementen van onze regering inzake maritieme zaken en defensie. En in de komende jaren volgen we het beleid in deze materies natuurlijk op de voet.

 

 

Veel leesplezier,

 

Filip

 

 

Uit het logboek van de commodore:

 

1.       Vorige week schreven we na de inauguratie van Trump in de USA: “Een eerste feit is dat onze media de eerste dagen en maanden, en misschien zelfs langer, niet zullen moeten klagen over een tekort aan kopij”. Niet alleen bleek dat nog een understatement te zijn, zelfs dit logboek kwam onder de fall-out van deze berichtentsunami terecht. De allereerste vrouw die aan het hoofd kwam van een militaire “macht of service branch”, admiraal Linda L. Fagan werd, uitgerekend op het ogenblik dat ze stond te wachten op een fotoshoot met hem, door Trump ontslagen als commandant van de Kustwacht. Reden: te veel focus op diversiteit, gelijkheid en inclusie, notabene de officiële richtlijn onder de regering Biden. Maar niet alleen zij wordt geviseerd ook Admiraal Lisa Franchetti, die aan het hoofd staat van de Amerikaanse marineoperaties, en het eerste vrouwelijk lid was van de Joint Chiefs of Staff was, zou ook op de shortlist van de ontslagen voorkomen. (GVA 29/1/2025)

Het is moeilijk om vanuit onze positie te oordelen of het werkelijk zo is dat positieve discriminatie deze dames in hun carrière geholpen heeft of niet. Van Lisa Franchetti is gekend dat zij al aan het hoofd gestaan heeft van Carrier Strike Groups, een flottielje van een aantal schepen onder leiding van een vliegdekschip, met ongeveer 7500 personeelsleden, waarna ze de leiding nam over de Amerikaanse 6de vloot. Toch niet de eerste de beste, dacht ik zo.

2.       Op vrijdag 31 januari bezocht KVOZMA met een delegatie de Antwerp Marine Academy. Onze leden met dubbel petje konden profiteren van de voorrang voor leden van KVOZMA, maar mits voldoende snel, konden ook onze andere leden daarop inschrijven. Uw dienaar was bij de gelukkigen, en dat mag ook letterlijk genomen worden. Want het werd een modelontvangst met een persoonlijke opvang door de directeur Capt. Rowan Van Schaeren. Eerst introduceerde hij ons in de historische raadszaal. In een prachtig decor met zicht op de Schelde en onder de originele muurschildering met de toen, en trouwens nog steeds onderwezen vaardigheden, werden we meegenomen in de boeiende evolutie van Zeevaartschool naar Marine Academie. Zeer snel kwam het gesprek op de huidige uitdagingen. Vooral omwille de, door IMO wereldwijd ingevoerde bekwaamheidseisen voor zeevarend personeel, moet een Belgisch instituut zoals de AMA inzetten op excellentie om te kunnen overleven in een internationale concurrentieslag.     










Foto’s © Willy Jacobs      

En daar slagen ze blijkbaar zeer goed in. Hierbij worden ze niet weinig geholpen door de nieuw geïnstalleerde simulatoren waarmee ze zich nu op wereldtop bevinden. En indrukwekkend is het wel, de simulatie van een commandobrug, inclusief een toegankelijke bridgeway om de buitenmaneuvers aan aanlegkades en in sluizen te volgen en te bevelen, de simullatie van machinekamer met realistische afstanden die moeten afgelegd worden tot plaatselijk te bedienen panelen etc. etc. Tijdens ons bezoek voeren we de Hudson op in de approach van New York, kruising met een destroyer inbegrepen. Een rondgang door het oorspronkelijke gebouw en een lekkere broodjeslunch sloten dit interessante bezoek af. Dank aan directeur en crew van AMA, felicitaties voor medelid Benny Verbist voor de puike organisatie. Van de Marine was FKP Luc Van Tricht aanwezig. Een meer gedetailleerd verslag heeft U nog te goed van Georges Janssens. 



Een destroyer vaart voorbij     


Simulatie van slecht weer… fysiek voelbaar…
Foto’s © Willy Jacobs       


Groepsfoto - Foto © Georges Janssens

3.       “Alea jacta est” zei Caesar bij het oversteken van de Rubicon. Voor de republiek Rome leidde dat een woelige periode in naar de ondergang ervan, wat dan weer aan de basis lag van het ontstaan van het keizerrijk, een historische institutionele hervorming. Hoe mogen we dan de identieke woorden van Bart De Wever dit weekend verder interpreteren? In elk geval lijkt ons derde fregat binnen handbereik, de bescherming van onze havens wordt opgevoerd en een nucleaire piste in de energietransitie is weer mogelijk geworden.

4.       Op de nieuwjaarsreceptie van PoAB kon men dit jaar weer glimlachen, want er werd terug aangeknoopt met vooruitgang. Met een totaalvolume van 278 miljoen ton bedroeg die 2,3%. Vooral in de containertrafiek noteerde men groeicijfers die op een haar na met 2 digits konden geschreven worden: meer dan 8%. Met een volume van 13,5 miljoen TEU begint onze fusiehaven stilaan Rotterdam op de hielen te zitten. Dit werd mede mogelijk gemaakt doordat sinds 16 januari 2024 de officiële diepgang voor schepen die over de Schelde naar het Deurganckdok varen van 15,56 tot 16 meter verhoogd werd. (DS, GvA 29/1/2025, Radar Business 30/1/2024)

Afbeelding met hemel, buitenshuis, kleding, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

vlnr: Jacques Vandermeiren (CEO PoAB), Dirk De fauw (burgemeester Brugge, Johan Klaps (Havenschepen) - © Georges Janssens      

Er moet wel toegegeven worden dat in Le Havre echt de champagnekurken geknald hebben, met een vooruitgang in containertrafiek van maar liefst 18% (Flows 3/1/2025), maar dit brengt Le Havre met 3,1 miljoen TEU toch nog altijd niet op het niveau van Rotterdam, Antwerpen en zelfs Hamburg.      

PoAB noteerde ook wel enkele minder goede cijfers: enerzijds in vloeibare bulk (-5,8%), anderzijds in Ro-Ro (-3,4%). Ook waren er in segmenten die overeind bleven, zoals droge bulk en conventioneel stukgoed heel wat interne verschuivingen.   

Door de fusie is PoAB duidelijk een eind opgeschoven in de wereldranglijst. Een klein nadeel is wel dat de individuele cijfers voor Antwerpen en Zeebrugge voor de particulier minder gemakkelijk te vinden zijn.  

Klein opstekertje voor de Antwerpse haven, is de keuze om de NAVO-missie, Atlantic Resolve, versterking van de oostflank van de alliantie, opnieuw langs Antwerpen te laten verlopen, met ook een rol voor de kazerne van Berlaar, en onder coördinatie van MCPA (Militair Commando Provincie Antwerpen). Dat scheelt toch weeral een 3000 tal TEU voor de jaarcijfers. (GVA 29/1/2025 en de bijdrage van Georges Janssens in onze e-Nieuwsbrief van deze week).

5.       De hybride 3de wereldoorlog, of is het de voorbereiding op een echt conflict (?), woedt blijkbaar al in volle hevigheid. De beschadiging van kabels in de Baltische zee wordt al een beetje business as usual (Flows 27/1 & 31/1/2024). Wel verder onderzoek is nodig bij het laatst gerapporteerde incident, waarbij blijkbaar een Noors vrachtschip, de “Silver Dania” betrokken zou zijn. Logisch dan dat ook België zich zorgen maakt over de Noordzee, en dat recent de Special Forces werden ingezet om de beveiliging van kritieke infrastructuur te testen (GVA 29/1/2024). Wetende dat onze Marine in 2024 maar liefst 63 keer is moeten uitrukken om verdachte Russische schepen te schaduwen of te escorteren en dat het MOC (Maritime Operations Center) 166 Russische schepen voor onze kust gespot heeft, 50% meer dan in 2023 is er wel reden om zich zorgen te maken. Met een vleugje ironie kan men zich wel afvragen waarom de Russen zoveel moeite doen om ons netwerk van onderzeese kabels en leidingen in kaart te brengen, daar waar dergelijke kaarten vrij commercieel beschikbaar zijn.

Maar haast ongemerkt komt nu de een nieuw casus belli in beeld: de Noordpool. De Trumpiaanse claim op Groenland, in de Westerse wereld met ongelovige spot ontvangen, lijkt eerder het symptoom van evolutionair denken dat in Rusland al tot volledige wasdom gekomen is. Want met de klimaatverandering worden de noordelijke passages attractieve alternatieven voor de klassieke zeeroutes. Bovendien openen zich nieuwe gebieden voor ontginning van bodemschatten.
Rusland heeft zich al lang voorbereid op deze ontwikkeling en beschikt nu over een vloot van veertig polaire ijsbrekers, waaronder verschillende nucleair aangedreven. Washington heeft er 2! Top wordt de pas goedgekeurde nucleaire ijsbreker Chuchotka, een kolos van 173 meter die 3 meter dikke ijslagen aankan. (DS 1/2/2025)  

En het is duidelijk dat die ijsbrekers niet alleen zullen ingezet worden om containerschepen te begeleiden, maar dat ook fregatten en vliegdekschepen een nieuwe toegang krijgen tot de Atlantische en Stille Oceaan. Nieuwe militaire basissen komen tot stand en oude Sovietbasissen worden terug geopend. Poetin heeft ook de ambitie om de zeeroutes exclusief voor Rusland toe te eigenen.  

Toevallig weze nog vermeld dat deze week de nucleaire ijsbreker “50 Let Pobedy”-”50 jaar overwinning” (153 meter) averij opliep bij botsing met een vrachtschip tijdens een interventie in zwaar weer. (GVA 29/1/2025)

6.       de “Belgian Sailing Awards” werden uitgereikt in Brussel. Een verslag daarover vindt U in onze e-Nieuwsbrief.

7.       WARME OPROEP: De Vrienden van het Nieuw Scheepvaartmuseum zijn erin geslaagd een prachtige tentoonstelling samen te stellen rond Robert Mols, een 19de eeuwse marineschilder. Gratis te bezoeken in het CEPA-gebouw Brouwersvliet van maandag tot vrijdag tussen 8u30 en 12u en tussen 12u45 en 16u.30. Zij zoeken ook gidsen die groepen wegwijs kunnen maken. Kandidaten kunnen zich aanmelden bij voorzitter@rbnrc.be, wij zorgen dan wel dat dit op de juiste plaats terecht komt. (zie ook aankondiging in onze e-Nieuwsbrief)

8.       Dank aan de 68% van onze leden die op 27 januari hun lidgeld al vernieuwd hadden. Warme oproep aan de 22% die dat nog niet deden om nog eens na te kijken en dan onverwijld te storten op
BE 56 4190 1342 1188 van RBNRC.      

U wordt dan ook automatisch lid van WWSV, waarvan we vorige week al het specimen van een lidkaart publiceerden. Ondertussen vernamen wij ook dat een kopij van deze lidkaart zou volstaan om een deel of zelfs het gehele bedrag van uw lidgeld te recupereren bij uw mutualiteit. Het zou dus zelfs niet nodig zijn om bij ons een stempel en/of handtekening te bekomen.

Graag ook noteren dat de datum van onze Algemene Vergadering nog niet vastligt, en dat ook woensdag 30 april daarvoor zou in aanmerking kunnen komen.        

Willy 02/02/2025

9.