NIEUWSBRIEF 12-11-2023

 

 

Editoriaal:

 

Dit weekend vierden we Wapenstilstand.      

Met de oorlog en Oekraïne en nu ook de plotse escalatie in Gaza in het achterhoofd zullen er misschien meer mensen dan anders stil staan bij het schijnbaar vanzelfsprekende geluk om hier in vrede te kunnen leven. 

Met de talrijke herdenkingen in binnen- en buitenland wordt daarnaast in herinnering gebracht welke zware prijs daarvoor werd betaald.   

Vrijdagochtend had ik zelf de gelegenheid om de herdenking bij te wonen bij het Monument voor de Gesneuvelde Zeelieden van WOI en WOII, in Fort Sint-Marie, de voormalige “Marinebasis Kalloo” en maritieme school Cenflumarin.

Het is voor mijzelf ook een speciale plek omdat mijn ouders elkaar midden jaren ’60 in Kalloo leerden kennen toen mijn vader er op de basis gestationeerd was.

Om helemaal in het thema te zijn reisde ik er heen met de Waterbus, die ik voor het eerst helemaal voor mij alleen had! Onderweg met de begeleider gebabbeld over mijn reisbestemming, over kobalt-batterijen, en over de dagelijkse praktijk van de Waterbus.   

De vriendelijke man woonde al heel zijn leven aan de Schelde en had na een lange loopbaan als handelsreiziger besloten om het laatste deel van zijn carrière op de rivier door te brengen. Binnenkort legt hij het examen van schipper af.

De aantrekkingskracht van het water…! De grootste zorg van de begeleiders van de Waterbus blijkt… het feit dat ze passagiers mee hebben die zonder enige veiligheidsbriefing aan boord zijn, en er geen flauw idee hebben hoe snel er op de Schelde iets mis kan gaan! Ik ging van boord in de haven van Deme - altijd indrukwekkend om daarbinnen te varen.      

Vervolgens kon ik per fiets het Fort Sint-Marie bereiken, waar ik enkele oude bekenden kon begroeten. Onder meer ons bestuurslid Patrick Janssens was aanwezig om de Marine te vertegenwoordigen.    

 

De groep was niet groot, maar volgens de organisatoren van de gemeente Zwijndrecht een stuk uitgebreider dan vorig jaar. Tot hun genoegen, want ze spannen zich toch erg in om hier iets bijzonders uit te bouwen. Zoals gepland was het een sobere en ingetogen ceremonie. De burgemeester van Zwijndrecht, André Van de Vyver, bracht een gedicht, en de verschillende instanties en verenigingen hadden de gelegenheid om bloemenkransen neer te leggen.       

De meest pakkende speech kwam voor mij toch van ons eigen lid, Benny Verbist, die rechtstreeks de aanwezige leerlingen van de maritieme school toesprak. Hij plaatste hen zeer treffend naast de gesneuvelde zeelui, die destijds ook maar gewoon dezelfde keuze hadden gemaakt als deze jongeren vandaag: varen en hun job goed doen. En het vervolgens met hun leven moesten bekopen omdat anderen boven hun hoofd hadden beslist dat het oorlog moest zijn.   

Ik kwam heel onverwachts ook een oude kameraad tegen, Sven, die een studie maakt over de Congolese zeelieden die als bemanning op Belgische koopvaardijschepen zijn omgekomen. Je herkent inderdaad op meerdere gedenkstenen een aantal Congolese namen. Ook iets om even bij stil te staan…

 

Veel leesplezier

Philip

 

Foto’s © Sven Peeters & Filip Reyniers

 

 

 

Uit het logboek van de commodore:

 

1.      Onze redacteur Filip Reyniers was aanwezig op de huldeplechtigheid voor de gesneuvelden van de Koopvaardij aan het monument in de oude Marinebasis in Fort St Marie in Kallo. Dank om zijn verslag in het editoriaal. Helaas kon ik zelf niet aanwezig zijn omwille van de uitvaartplechtigheid van een nauw familielid van mijn echtgenote. 



2.      Wel kon ik aanwezig zijn op de lokale 11 november-plechtigheid van de gemeente Wommelgem. Deze verliep iets anders dan traditioneel kon verwacht worden. En deze keer lag de focus ook meer op de 2de Wereldoorlog. In aanwezigheid van de Canadese LtKol Félix ST-Jean, hoofd van de sectie “campaign assessment” van SHAPE in Mons werd een monumentje onthuld op de plaats waar, in september 1944 tijdens de voorbereidingen van de slag om de Schelde 12 Canadese soldaten van de 2de Canadese divisie stierven in een veldlazaret. Hun lichamen werden in een zeildoek gewikkeld en ter plaatse ter ruste gelegd in een tijdelijk veldgraf. Na de neerlegging van de kransen werden Canadese vlaggetjes geplant door de kinderen van Wommelgem. 

3.      Op 8 november hielden we ons laatste Happy Hour van het jaar 2023. Het was rotweer, maar binnen in de gezellige Angèle hadden we daar geen last van. Over de opkomst geldt de quote: “kwaliteit boven kwantiteit”. Er werd intens gediscuteerd en de namiddag was voorbij voor we er erg in hadden.  

4.      Als deze nieuwsbrief nog op tijd komt, denk eraan: maandag 13 november om 14 u a/b van de Angèle: 1ste nascholing Samen Zeilen. Op het programma: knopen, nautische kaart, betonning. Wie nog wil inpikken: welkom. Zie verder in de nieuwsbrief.      

5.      Sympathisant Alfons Van den Eynde stuurde ons een interessante bijdrage, gevonden op de website van Scientias die een deel van onze leden heel wat plezier zal doen. “65-plusser doet er goed aan een job te zoeken”. Voor het artikel in extensie, zie verder in deze nieuwsbrief. En wie zichzelf hierin niet herkent: item nr 4 hierboven is misschien een goede suggestie.    

6.      Onze leden die wekelijks ook “Extra” in hun mailbox ontvangen kunnen getuigen dat er wekelijks voldoende maritiem nieuws voorhanden is om ettelijke Extra's te vullen. Het aanbod van deze week van artikels, die we ook in deze nieuwsbrief kunnen brengen, was niet zo uitgebreid. 1LZ Christiaan Hellemans zond ons via LinkedIn een artikel uit The Maritime Executive van 6 november over de politieke impasse in de USA in verband met de benoeming van topmilitairen. Naar verluidt werd dit proces tegengehouden door één senator die niet wou toegeven zolang het Pentagon reiskosten van militairen terugbetaalde voor “reproductive health services” eufemisme voor abortus.     

Na deze impasse was de eerste benoeming voor admiraal Franchetti tot Chief of Naval Operations. Speciaal aan dit bericht is het feit dat het hier gaat om Lisa Franchetti, die hiermee de eerste vrouw is op deze post, en ook de eerste vrouw ooit die toetrad tot de “Joint Chiefs of Staff”. Christiaan heeft goede herinneringen aan haar toen hij vier jaar geleden met haar mocht samenwerken a/b van de USS Mount Whitney.       

7.      Om het andere nieuws van de week, dat de energietransitie behandelt, volledig te brengen zouden we moeten verwijzen naar onze nieuwe rubriek “Controverse”.Maar gezien we daar tot nu toe geen reactie op kregen, steken we die voor even terug in de koelkast. Wat volgt zijn enkele berichten uit de Standaard van deze week, die beurtelings warm en koud blazen. We behandelen ze zo neutraal mogelijk in chronologische volgorde:    
  
– DS 7/11/2023: “Waterstof is een hype, bedacht door de gasindustrie”. De uitspraak komt van een zekere William Todts, directeur van de Europese Milieukoepel Transport & Environment. Hij vindt dat waterstof nooit relevant kan zijn als vervanger van fossiele brandstof in de meeste vervoermiddelen.  
Hij baseert zich op de (juiste) vaststelling dat het rendement om met electrolyse waterstof te maken te laag is. Hij gaat dan wel voorbij aan opportuniteiten om goedkope stroom te produceren, zoals bijvoorbeeld in de daluren van nucleaire centrales.      
Let wel dat hij directeur is van een lobbygroep met een bepaalde insteek.  
– DS 9/11/2023. “Fossiele energiekloof overschaduwt klimaattop”. Men komt tot de conclusie dat de behoeftes aan energie de komende jaren zo groot zijn dat productie van fossiele energie nog zal toenemen.Of we dat al niet wisten. Zie ook daarvoor het logboek van vorige week dat dezelfde problematiek vanuit een iets ander standpunt werd benaderd.
  
– DS 9/11/2023: “We sluiten terug aan bij onze pioniersrol”. Het zegebulletin dat België is ingestapt in een consortium met Italiaanse, Roemeens en Amerikaanse partners voor de ontwikkeling van een nucléaire SMR (Small Modular Reactor) wordt met applaus ontvangen. België wil een loodgekoelde demonstratiereactor bouwen tegen 2035. Niet alleen is het de bedoeling dat een SMR met maximum-vermogens van 200 à 300 MW in serie kunnen gebouwd worden in de fabriek, maar ook dat men via de loodkoeling een natuurlijke circulatie van het koelmedium op gang kan trekken, dat niet meer hoeft gepompt te worden, en dus ook veiliger is, en dan vergeten we nog de mogelijkheden om hoogradioactief afval als brandstof te gebruiken.      
  
– DS 10/11/2023: Anticlimax: “Amerikaanse pionier in klein kerncentrales schrapt eerste project wegens te duur”. Concrete plannen om in de staat Utah een centrale met 6 SMR's te bouwen wordt afgeblazen. Dat is natuurlijk slecht nieuws, maar laten we ons nog niet te vlug zorgen maken: in de kostprijsvergelijkingen tussen kerncentrales en windturbines en/of zonnepanelen wordt nog wel eens dikwijls de kost vergeten voor de bouw van de infrastructuur voor het transport van de geproduceerde stroom. 

8.      Van onze ere-commodore kregen we een oproep om deel te nemen     
aan de Erfgoed-Challenge 2023 en te stemmen op onze favoriete kunstschat. Zie verder in deze nieuwsbrief. Er is geen stemadvies.


9.      Eerstvolgende interessante data.