NIEUWSBRIEF 04-03-2023

 

 

EDITORIAAL

 

Eerlijk toegeven dat het een rustige week was. Niets meer moeten opzoeken en opslaan van maritieme en stadsnieuwsjes om het addendum van deze nieuwsbrief te vullen. Het is spijtig dat een redelijk veel gelezen nieuwsbrief moest verdwijnen maar de voornaamste reden is een steeds strengere wetgeving op het publiceren van artikels en foto’s.


De digitale zoekmachines zijn er blijkbaar meer en meer op zoek naar.


Samen met de commodore en enkele vast medewerkers gaan we dus deze nieuwsbrief verder uitbouwen en trachten u ‘persoonlijk’ nieuws te brengen met links naar interessante stukken of foto’s uit tijdschriften, kranten, boeken of internet sites.

 

UIT HET LOGBOEK VAN DE COMMODORE

 

1) Enkele leden hebben hun ontgoocheling uitgedrukt over het wegvallen van het Addendum. Onze verontschuldigingen daarvoor, wees ervan overtuigd dat we proberen te zoeken naar een oplossing. Als we de mogelijkheid vinden om, na de verschillende omzettingen naar pdf, de aanwezige links 100% zeker aktief kunnen houden zou misschien nog een deel van de informatie gered kunnen worden.      

Ondertussen zult U het helaas moeten doen met enkele referenties naar het meest opvallende maritieme nieuws. Zo lezen we deze week dat Lars Barstad, de CEO van Frontline zou verklaard hebben, dat de fusieplannen van Frontline met Euronav definitief verleden tijd zouden zijn. Is dit dan het definitieve einde van de Saga?   

Voor nieuws dichter bij huis verwijzen we graag naar het artikel van Paul Mallentjer over de verhuis van de Céphée van de Scheldekaaien naar de hangars juist buiten de omheining van de droogdokkensite. Tijdens de nachten van 7 en 8 maart, de buurt vermijden, of juist, zeker gaan kijken.           

Het overige nieuws komt uit Nederland. Daar trof men deze week tussen de gebruikelijke casco’s die heavy-liftschip Sunrise regelmatig naar scheepswerf Damen brengt, een primeur. Het is de aanzet van wat ’s werelds allereerste commerciële binnenschip moet worden met waterstofpropulsie. Het wordt geen ontploffingsmotor maar een volgens hen revolutionaire brandstofcel.       

Het schip, de Antonie, zal 135 meter lang zijn, met 3700 ton capaciteit, en, eens in bedrijf, zal het pendelen tussen Delfzijl en Botlek (Rotterdam).        

Het doet ons plezier dat in de richting van waterstof wordt verder gedacht, en dat men zich, tenminste voor de scheepvaart, niet blindstaart op de heilloze toekomst van door batterijen geleverde elektriciteit. 
 

2) #GirlsCan project .: allez dames, laat van U horen.:    

 

3) Onze Algemene Vergadering nadert met rasse schreden nu, en de inschrijvingen komen vlot binnen. Gisteren waren er al 30 antwoorden gesignaleerd, waarvan 16 effectief zullen aanwezig zijn. Inschrijven kan nog, maar als U nog wil deelnemen aan de maaltijd, dan best eerst eens afchecken bij onze secretaris of dit nog mogelijk is. secretaris@rbnrc.be. Voor alle duidelijkheid is er voor de RBNRC in de namiddag geen happy hour op de Angèle.

 

4) Inschrijven voor Duinkerken is ook nog mogelijk, maar rep U, dat loopt stilaan ook vol.   

 

5 ) Even ter verduidelijking: de Drink van de Vriendschap in het Militair Commando van de Provincie Antwerpen, Belgiëlei 117, is toegankelijk voor alle leden van verenigingen die van ver of nabij een band hebben met defensie. gaat door op de laatste donderdag van de maand. Vanaf 16u00 is iedereen welkom. De bel ‘last call’ wordt geluid om 19u30. Volgende drink – 30 maart 2023. Drinks zijn betalend aan een democratisch tarief. Voor wie de plaats niet kent: het is een historisch pand, die ooit de stadsvilla was van Lieven Gevaert.                    
Wegens werken aan de infrastructuur zal er geen Drink van de Vriendschap zijn in mei 2023    

 

6) Eerstvolgende interessante data

 • - 8 maart 2023: Algemene Vergadering RBNRC.
 • - 17-18-19 maart: Open Scheepvaartdagen. Waagnatie.
 • - 17-18 -19 maart: Open Ship MPM. Droogdokkensite.
 • - 29 maart MPM uitstap naar Duinkerken met medewerking v.o.a.RBNRC
 • - 30 maart 2023. Drink van de vriendschap Provinciecommando.
 • - 1 april (geen ...vis): Open Ship MPM-RBM. Droogdokkensite. Niet voor groepen.
 • - 18 april 2023: Lenteconcert Provinciecommando.
 • - 27 april 2023: Drink van de vriendschap. Provinciecommando.
 • - 6 mei 2023: Open Ship MPM-RBM. Droogdokkensite. Niet voor groepen
 • - 7 mei 2023 Vlaamse Havendag
 • - 25 mei 2023. GEEN drink van de vriendschap.!!!
 • - 1-4 juni 2023 Oostende voor anker
 • - 3 juni 2023: Open Ship MPM-RBM. Droogdokkensite. Niet vor groepen
 • - 17 juni 2023 Schelderegatta
 • - 30 juni-2july Dag van de Marine Oostende.
 • - 25-26-27 augustus: 70 jaar MSC M927 SPA (nu AMS 60 Bernisse) Temse
 • - 5 oktober 2023 Militariabeurs HWW Fort 2 Wommelgem
 • - 14 oktober 2023 Antwerp Race   

 

Willy 4/3/2023