NIEUWSBRIEF 25-02-2023

 

 

 

EDITORIAAL

 

De nieuwsbrieven van de Royal Belgian Reserve Club – Website met alle berichten van onze club en aanverwanten komen   
WEKELIJKS van uit de pr@rbnrc.be naar u. In de nieuwsbrieven zullen de artikels opgenomen zijn van de RYCB, MPM, KVOZMA,     
WWV, en vele andere berichten van leden of verenigingen die ons vragen hun agenda te publiceren. We trachten er zoveel mogelijk de links of het mailadres van het betrokken lid of firma bij te vermelden zodat u direct met hem kan contact nemen.

 

UIT HET LOGBOEK VAN DE COMMODORE

 

1) Van WWSV kregen we een interessant voorstel om te overwegen.

 

Zij lanceren het #GirlsCan project . Dat is een 2-jaar durende project met als doel het percentage vrouwen die een rol spelen in de watersportclubs op te drijven, zowel op het sportieve, maar ook op het bestuurlijke vlak. Op 4 maart wordt dit project officieel gelanceerd, maar als club willen we daar nu al in meestappen. Daarom hiermee een oproep aan onze vrouwelijke leden: laat                 
van U horen, zet uw sportieve prestaties in de verf en vooral: stel U kandidaat voor een bestuursfunctie. Zie ook verder in deze nieuwsbrief.

 

Zelf moeten we natuurlijk het goede voorbeeld geven, en omdat onze middelen daarin zeer beperkt zijn, hebben we nog maar eens beroep gedaan op een virtuele medewerker, maar deze keer van het vrouwelijk geslacht.

 

Noem haar ChatteGPT. Zij stelde dezelfde vraag als vorige week, maar voegde daar een kleine nuance aan toe:

 

QUOTE

 

VRAAG:                   
Maak een overzicht van het maritieme nieuws van de week vanuit vrouwelijk standpunt, prioritair uit Antwerpen, dan uit België, Europa en de rest van de wereld. Gebruik hiervoor maximaal 30 lijnen.

 

Het antwoord volgde weer prompt  
Vanuit vrouwelijk standpunt is het maritieme nieuws van deze week zowel lokaal als internationaal van groot belang.

 

In Antwerpen zijn de havenarbeiders bezorgd over de veiligheid in de haven na een reeks incidenten met zware voertuigen. Vrouwelijke havenarbeiders roepen op tot betere opleidingen en meer aandacht voor veiligheid op de werkvloer.

                      
In België is er nieuws over de verduurzaming van de scheepvaartsector. Het Antwerpse Havenbedrijf gaat samenwerken met een aantal partners om de uitstoot van schepen te verminderen en de sector te vergroenen. Vrouwen in de sector zijn positief over deze ontwikkeling en hopen op meer aandacht voor duurzaamheid in de toekomst.

                      
In Europa wordt er gesproken over de impact van de Brexit op de scheepvaartsector. Vrouwelijke experts in de sector waarschuwen voor mogelijke verstoringen van de handel en de logistieke keten, vooral in het geval van een harde Brexit.

 

In de rest van de wereld is er nieuws over een reeks piraterijaanvallen voor de kust van West-Afrika. Vrouwelijke bemanningsleden die in dit gebied werken, maken zich zorgen over hun veiligheid en vragen om meer bescherming tegen deze vorm van criminaliteit. Ook zijn er berichten over een toename van de zeespiegel en de impact hiervan op kwetsbare kustgebieden. Vrouwelijke activisten roepen op tot meer aandacht voor klimaatverandering en de bescherming van deze gebieden.

                      
Ten slotte is er nieuws over de Ever Given, het containerschip dat vorig jaar vastliep in het Suezkanaal. Vrouwelijke experts in de scheepvaartsector bespreken de lessen die kunnen worden geleerd uit dit incident en de mogelijke gevolgen voor de sector.

 

UNQUOTE

                      
Toch weer een opmerkelijke prestatie van “madame”.

 

2) Denk eraan om tijdig in te schrijven voor onze Algemene Vergadering via deze link: https://forms.office.com/r/7KF8rKuqvD. Als hij niet rechtstreeks werkt: copy and paste in uw browser. Afspraak 8 maart om 18u30. Thonetlaan 133. Antwerpen. Als U niet kan komen, vul dan ook het formulier in en geef eventueel een volmacht aan een ander lid.

                      
3) Website. Onze nieuwe website komt stilaan op stroom. Nog enkele kinderziektes oplossen, maar dat komt klaar. WEL BELANGRIJK: graag niets meer sturen naar het oude domein dus alle oude mail-adressen met @BNRC.be worden zo snel
mogelijk uit de ether gehaald, en riskeren dus niet meer gelezen te worden.De nieuwe mail-adressen hebben allemaal @rbnrc.be als achtervoegsel.

                      
4) Voor MPM-vrijwilligers: zie het interessante verslag in de flash-nieuwsbrief door Paul Mallentjer over de recuperatie van oude stukken voor de afbraak van Lichtschip 2 uit Zeebrugge. Ook een aanrader voor RBNRC’ers en alle maritiem geïntesseerden.

                      
5) Tenslotte willen we een lans breken voor het invullen van het enquêteformulier, gelanceerd door Watererfgoed Vlaanderen, in verband met het opzetten van een register van “erfgoedwaardige” vaartuigen. De bedoeling is om een iets ruimer register te hebben dan het officiële kadaster van erkende vaartuigen. Zie verder in deze nieuwsbrief. https://www.watererfgoed.be/register/

 

6) Eerstvolgende interessante data

 

·    - 4 maart 2023 Open Ship MPM

·    - 5 maart 2023 Militariabeurs HWW. Fort 2 Wommelgem

·    - 8 maart 2023: Algemene Vergadering RBNRC.

·    - 17-18-19 maart: Open Scheepvaartdagen Waagnatie Antwerpen. of OSD-Antwerpen

·    - 17-18 -19 maart: Open Ship MPM. Droogdokkensite.

·    - 29 maart MPM uitstap naar Duinkerken met medewerking v.o.a.RBNRC (zie e-mail flash-nieuwsbrief)

·    - 1 april (geen ...vis): Open Ship MPM. Droogdokkensite

·    - 18 april 2023: Lenteconcert Provinciecommando.

·    - 6 mei 2023: Open Ship MPM. Droogdokkensite

·    - 7 mei 2023 Vlaamse Havendag

·    - 1-4 juni 2023 Oostende voor anker

·    - 3 juni 2023: Open Ship MPM. Droogdokkensite

·    - 17 juni 2023 Schelderegatta

·    - 30 juni-2july Dag van de Marine Oostende.

·    - 25-26-27 augustus: 70 jaar MSC M927 SPA (nu AMS 60 Bernisse) Temse

·    - 5 oktober 2023 Militariabeurs HWW Fort 2 Wommelgem

·    - 14 oktober 2023 Antwerp Race