RBNRC – NIEUWSBRIEF 18 FEBRUARI 2023

 

 

EDITORIAAL

 

Het is fijn om onze naaste club zo in de kijker geplaatst te zien !                     
De Vlaamse regering kon geen oplossing vinden voor het stikstofprobleem en daarom werden de partijvoorzitters samengeroepen op de best mogelijke locatie: het clubhuis op de Thonetlaan van de Royal Yacht Club België.


Laten we nu ook daar, op ons thuisadres, onze Algemene vergadering houden op 08 maart, maar zoveel personaliteiten en de pers zullen er waarschijnlijk niet komen. Uiteraard zijn onze clubleden voor ons allemaal DE personaliteiten bij uitstek!


In het addendum vind je alle info over de beslissingen van de federale overheid qua beveiliging van de haven en de strijd tegen de drugscriminaliteit.

 

Toch moet ik met heimwee terugdenken aan de oude chalet, nog door de Duitse bezetting opgericht in WO I (1914 - 1918).


Die trofee coupes in de vitrinekasten in de vergaderzaal waren echt monumentaal! Ik herinner me nog goed hoe wijlen Charles Mermans die REF; Gazet Van Antwerpen van zaterdag 18 februari 2023" "Vlaamse regering in crisis" geweldige zilveren bekers oppoetste voor elke speciale gelegenheid... en nu we toch aan de carnaval begonnen zijn: jaaaaaaren terug, rond 1977, vierden ze in de RYCB chalet dit evenement met een ballet van bestuurders van de club in ...tutu ! Het was een dans met klassieke muziek om nooit te vergeten, hilarisch tot en met!


Nota: wie herinnert zich dat nog ...of ben ik echt zo oud?


Vlaamse regering in crisis: ‘Alles op alles zetten om week na de krokusvakantie een akkoord te hebben’

 

 

UIT HET LOGBOEK VAN DE COMMODORE


1) Het meest frappante nieuws van de week komt uit ons eigen midden. Welke club in België kan er prat op gaan dat zijn clubhouse gebruikt is om een nakende regeringscrisis af te wenden? Inderdaad, dat is onze zielsverwante club de RYCB deze week overkomen. En ergens straalt die  
“glorie” toch ook een klein beetje af op onze club, want de Thonetlaan 133 is ook onze maatschappelijke zetel.


U wordt daar trouwens verwacht voor onze Algemene Vergadering, waarvoor U zopas de uitnodiging ontvangen hebt. Inschrijven is doodsimpel, gewoon clicken op de link en de rest volgt vanzelf. RV om 18u30 op woensdag 8 maart voor iedereen die in orde is met zijn lidgeld.


2) Tot nu toe waren onze nieuwsbrieven echt en authentiek handwerk van de gewaardeerde inzenders. Misschien komt daar verandering in. Bij wijze van experiment probeerde ik deze week eens Chat GTP, omdat de boog niet altijd gespannen hoeft te staan.

 

Ik stelde dus aan de virtuele inktkoelie de volgende vraag:

QUOTE   
Maak een overzicht van het maritieme nieuws van de week, prioritair uit Antwerpen, dan uit België, Europa en de rest van de wereld. Gebruik hiervoor maximaal 30 lijnen.      
UNQUOTE


Enkele seconden later rolde het volgende verslag uit mijn computer.

QUOTE   
Antwerpen:       
• Een nieuwe dienst van de Franse rederij CMA CGM verbindt Antwerpen met India en Pakistan via de Straat van Hormuz.          
• Het Havenbedrijf Antwerpen en 18 andere partners lanceren het North-C-Methanol-project, een initiatief voor de productie van duurzame methanol.
• Havenbedrijf Antwerpen maakt bekend dat er in 2021 meer dan 10.000 ton plastic werd opgehaald uit de Schelde.

 

België:     
• Een recordaantal containers werd in 2021 behandeld in de Belgische havens, mede dankzij de sterke groei in de eerste helft van het jaar.

• Rederij Hapag-Lloyd heeft de haven van Zeebrugge aangeduid als hub voor zijn dienst tussen Noord-Europa en de Amerikaanse oostkust.    
• Het Europees Parlement keurt het nieuwe Europese maritieme single window-systeem goed, dat het delen van informatie over scheepsactiviteiten tussen lidstaten vergemakkelijkt.

 

Europa:  
• De Europese Commissie stelt nieuwe maatregelen voor om de uitstoot van scheepvaart te verminderen, waaronder de invoering van een emissiehandelssysteem voor de sector.      
• De Deense rederij Maersk kondigt aan dat het een klimaatneutraal schip wil bouwen, dat moet varen op koolstofneutrale brandstoffen.     
• In Spanje zijn elf bemanningsleden van een schip om het leven gekomen nadat het vaartuig in brand vloog.


Wereld:  
• Een containerchip van de Taiwanese rederij Evergreen is vastgelopen in het Suezkanaal, waardoor het scheepvaartverkeer werd verstoord.    
• Een schip van de Russische marine vuurt waarschuwingsschoten af op een Brits marineschip in de Zwarte Zee.        
• Een onderzoek naar de oorzaak van de brand op het containerschip X-Press Pearl, dat vorig jaar voor de kust van Sri Lanka zonk, wijst uit dat een lekkende container met chemische stoffen de oorzaak was.          
UNQUOTE


Om eerlijk te zijn heb ik nog niet nagegaan of elk van de aangehaalde feiten correct is, maar de onderwerpen komen mij wel heel bekend voor.


Maar bent U niet onder de indruk? Ik wel, en ik hou mijn hart vast voor de gevolgen van een dergelijke ontwikkeling. Dit brengt me natuurlijk wel op ideeën......


3) Verder in deze nieuwsbrief ziet U de melding van Georges Janssens dat de verhuis van de Céphée (houten waal) nakend is. Die zou doorgaan tijdens de nachten van 7 op 8 en van 8 op 9 maart. Een deel van de waterkeermuur wordt tijdelijk gesloopt, en bigbags met zand worden klaargezet om

eventueel een noodsluiting te kunnen uitvoeren. Het schip vindt zijn nieuwe bestemming in de vroegere hangars waar de onderdelen van de Doelse kogge bewaard werden.


https://www.bootmag.be/2023/02/17/historisch-schip-cephee-verhuist-naar-droogdokkenpark/


4) Niet vergeten om in te schrijven voor de trip naar Duinkerken met MPM. De inschrijvingen werden deze week geopend.


5) Eerstvolgende interessante data:   
- 23 februari 2023 Drink van de Vriendschap. Provinciecommando.  
- 23 februari 2023 “De Zijderoute”. Gallois-genootschap . HZS.
- 4 maart 2023 Open Ship MPM          
- 5 maart 2023 Militariabeurs HWW. Fort 2 Wommelgem         
- 8 maart 2023: Algemene Vergadering RBNRC.     
- 17-18 -19 maart: Open Scheepvaartdagen. Waagnatie.
- 17-18 -19 maart: Open Ship MPM. Droogdokkensite.   
- 29 maart MPM uitstap naar Duinkerken met medewerking v.o.a. RBNRC  
- 1 april (geen ...vis): Open Ship MPM-RBM. Droogdokkensite 
- 18 april 2023: Lenteconcert Provinciecommando.         
- 6 mei 2023: Open Ship MPM. Droogdokkensite  
- 7 mei 2023 Vlaamse Havendag         
- 1-4 juni 2023 Oostende voor anker 
- 3 juni 2023: Open Ship MPM. Droogdokkensite  
- 17 juni 2023 Schelderegatta  
- 30 juni-2july Dag van de Marine Oostende.          
- 25-26-27 augustus: 70 jaar MSC M927 SPA (nu AMS 60 Bernisse) Temse   
- 5 oktober 2023 Militariabeurs HWW Fort 2 Wommelgem       
- 14 oktober 2023 Antwerp Race